A rendőrség készenléti egysége lerohanta a hatóságok pedig leszámoltak
a Budavári Labirintussal 2011. július 29-én.

Az attak2011. július 29-én délután a budapesti rendőrség készenléti egysége és a Magyar Államra hivatkozó hatóságok egységei ellepték a Budavári Labirintust, a külföldi és magyar látogatókat azonnali távozásra szólíttoták fel, a labirintus kiállításokat bezárták. Ez a honlap is azon a forró nyári délután "lefagyott". S így lett és maradt a Budavári Labirintus 1984-2011-ig tartó korszakának archívuma, egyszersmind az oktalan és hatalomittas eljárások mementója.
A kiállítást még aznap alatt államosították, s napokon belül - a lerohanását elrendelő érdekkör számára - reprivatizálták. Dolla Eszter, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője az állam nevében hajtotta végre az akciót. A vádak (természetkárosítás, bérletidíj-fizetési kötelezettség stb.) közül azonban egyetlenegy sem állta meg a helyét sem a labirintus lerohanását követő eljárásokban, sem a Fővárosi Törvényszék előtt, mint ahogy a bezárást megelőző 27 évben sem.


A vádak apropóul szolgáltak a labirintus kiürítéséhez, hogy a hasznosítási jogot és a Budavári Labirintus több évtizedes beruházásait átjátsszák Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára korábbi politikai tanácsadójának, dr. Tamási Róbertnek, aki a korábbi ciklusban a dr. Nagy Gábor Tamás vezette Budavári Önkormányzat képviselője volt. Tehát elmondható, hogy egy köztisztviselői klikk saját érdekeit a magyar állam nevében, annak rendőrségének felhasználásával érvényesítette.

„Mint arról beszámoltunk – írja az Index tényfeltáró cikkében –, a Budavári Labirintust egy éve üríttették ki nagy csinnadrattával, hatósági segédlettel, mert az üzemeltető a vádak szerint károsította a barlangot, és nem volt joga használni sem. Kis idő múlva a nagy erőkkel »megvédett« barlangrendszerbe egy új bérlő költözött, aki kapcsolatba hozható a kiürítést elrendelő állami szervvel.Arról is beszámoltunk, hogy tavaly szeptember elseje óta Tamási Róbert Budai Grotta Kft.-je üzemeltetheti az egy hónappal korábban kiüríttetett Budavári Labirintust (a cég új neve 2012 februárjától Labirintus-Castlecave Kft. a cégtár szerint). Tamási Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár beosztottja volt, korábban a Budavári Önkormányzat képviselője. Aktív szerepet játszott abban, hogy a bérleti jogot neki ítélő Duna–Ipoly Nemzeti Park megszerezze a barlangrendszert a vádak szerint az azt hasznosítási engedély és bérleti díj fizetése nélkül üzemeltető Budai Labirintus Kft.-től. És bár Tamásit a minisztériumból már kirúgták, a Budai Grotta szerződése »szabályos«, ezért nem mondták fel.A korábban egyébként a Budavári Labirintus Kft.-nél dolgozó Tamási Róbert hivatalos titulusa szerint politikai tanácsadó, értesüléseink szerint valójában kapcsolattartó munkatárs volt Illés államtitkárságán, korábban a Budavári Önkormányzat képviselője. Úgy tudjuk, az államtitkárságon kifejezetten az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás kérésére alkalmazták.

Mint régebben megírtuk, Nagy Gábor Tamás forrásaink szerint »motorja volt« a labirintus előző hasznosítója, a Budavári Labirintus Kft. birtokon kívülre tételének, amiben Tamási is aktív szerepet játszott.”


 

ElőzményekA Várbarlang a Budavári Önkormányzat bizonyos köztisztviselői és más személyek kalandor vállalkozása volt. A budai vár alatti területekből jogellenesen kiszakított, kb. 250 millió forintnyi állami pénzt elherdáló „vállalkozás” hamarosan csődbe ment és bezárt.

A hivatalosan lezárt területet több éven keresztül különféle csoportok vették birtokukba, amelyek az illegális használattal, rendezvényekkel és pornófilm-forgatásokkal a Világörökség alatti területet anyagilag és erkölcsileg teljesen lezüllesztették, az illegális bevételeket (több tízmillió forintot) pedig az utolsó fillérig elsikkasztották.

Ezek a csoportok a szomszédos Budavári Labirintusra is kivetették hálójukat. Ráadásul a Budavári Önkormányzat, amelynek egyes tisztviselői aktív szerepet játszottak az éjszakai tevékenységben, a nyilvánosságra került pornóbotrányt úgy akarta eltussolni, hogy a tényeket napvilágra hozó Budavári Labirintust egész egyszerűen felszámolja, s területét az önkormányzat javára kiüríti.

A polgármester által kezdeményezett kiürítési pert a Budavári Önkormányzat elvesztette. Ezt követően a labirintussal szemben szabályos ámokfutásba kezdtek: erődemonstráló hatósági vegzatúrák, a labirintus vízvezetékének elvágása és ellopása, lejárató kampányok követték egymást. Ez utóbbi tekintetében a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a polgármester, az akkori jegyző és a Várnegyed elnevezésű újság jogsértéseket követtek el, s a további jogsértésektől őket eltiltotta.

Tekintettel arra, hogy az állami területen, állami pénzen folyó jogellenes magatartást a magyar államot képviselő MNV Zrt. jogelődei, az illetékes minisztérium, valamint a rendőri és ügyészi szervek tétlenül nézték (illetve később valamennyien el akarták tussolni), a már napi zaklatásnak kitett Budavári Labirintus az interneten nyilvánosságra hozta az egész ügyet.

A kerületvezetés válaszul 2008 márciusában – kereskedelmi engedély hiányára hivatkozva – a rendőrség bevonásával bezárta a Budavári Labirintust. A rendőrség, illetve a hatóságok oldalán, mint egy szürreális maffiafilmben, jelen voltak a különféle visszaéléseket elkövető csoportok vezetői.

Még meg sem száradt a tinta a Budavári Labirintus bezárását jogellenesnek kimondó közigazgatási határozaton, a sorozatos vereséget elszenvedő, végsőkig frusztrált kerületvezetés utasítására két tucat rendőr ismét szabályosan lerohanta a kiállítási területeket, s onnan a turistákat kizavarta. Az intézkedés azonban menet közben a rendőrség elbizonytalanodása miatt megroppant. Az újra megnyíló Budavári Labirintus vezetése a Legfőbb Ügyészhez fordult azonnali és rendkívüli jogvédelemért.


Vissza a főoldalra. Tallózás a Budavári Labirintus archív oldalai között 

Közzétettük a “Bolyongások Európa nagyjaival” programjaink teljes hanganyagát. Mementóként. Mert Európáról már csak álmaink szólnak, itt, a Duna völgyében.


 

Budavári Labirintus